כמה פעמים עלה בדעתך ללמוד בארה"ב אבל פשוט לא היה לך מספיק כסף ללימודים...כמה פעמים אמרת לעצמך שאם רק היית יכול לעבוד בארה"ב אז היית יכול לממן את הלימודים בדיוק כמו שאתה עושה עכשו בארץ...כמה פעמים תהית לעצמך איך אחרים עושים את זה...?
אז מסתבר שיש חיה כזאת שנקראת ללמוד ולעבוד (Work-Study) והיא מוכרת בכל העולם אבל פחות בישראל. "לצערי יש מודעות מאד נמוכה לתוכניות מהסוג הזה בישראל" אומר דודי אדלר מנכ"ל Ustudy חברה המתמחה בפתרונות ללימודים בחו"ל "סטודנטים ישראלים לא עושים מספיק שיעורי בית ומסתפקים במידע שכולם מכירים על אוניברסיטאות מאד מפורסמות ויקרות שרובנו לא יכולים להתקבל אליהם ולממן אותם".
תוכניות ה-Work-Study מאפשרות בעצם לסטודנטים זרים להגיע לארה"ב ולעבוד במשרה מלאה במהלך הלימודים וכך לממן את כל עלויות הלימודים המגורים והמחייה שלהם בכל תקופת הלימודים. כמו כן, זאת הזדמנות מצוינת עבור סטודנטים להשתלב בשוק העבודה האמריקאי, לצבור ניסיון תעסוקתי משמעותי וגם להרוויח בדולרים.
התוכניות האלה אמנם מוצעות במספר מצומצם של אוניברסיטאות בארה"ב אבל הם מספקות פתרון מצויין עבור סטודנטים זרים שלא יכולים לממן את עלויות הלימודים הגבוהות בארה"ב או עבור סטודנטים שניסיון תעסוקתי בחברות אמריקאיות עשוי לשמש עבורם כקרש קפיצה בקריירה שלהם.
הפנינו מספר שאלות לדודי אדלר מנכ"ל Ustudy המשווקים תוכניות Work-Study בישראל.
ש: למה בכלל להירשם לתוכנית שמשלבת לימודים ועבודה?
ת: דבר ראשון, עלויות הלימודים בארה"ב מאד גבוהות והרבה סטודנטים בכל העולם מתקשים לעמוד בנטל הכלכלי הזה והם חייבים להבטיח לעצמם הכנסה קבועה במהלך הלימודים. שנית, עבודה בחברות אמריקאיות היא משמעותית מאד עבור סטודנטים שמתכננים להישאר בארה"ב או כאלו שרוצים לחזור לארץ מולדתם ולהשתלב בתפקידים בכירים.
ש: אז למה לא ללכת לבתי הספר שנחשבים הכי טובים בעולם?
ת: בתי הספר שהכי נחשבים בעולם מאד יקרים ותנאי הקבלה לשם לא פשוטים. ברור שסטודנטים בעלי יכולות אקדמיות גבוהות שיכולים לממן את עליות הלימודים הגבוהות לא צריכים תוכניות work-study. התוכנית הזאת בפירוש מתאימה לסטודנטים רגילים או בעלי הכנסה ממוצעת. לתוכניות האלה לא צריך להיות גאון גדול ובטח לא עשיר גדול. מספיק הרבה רצון ללמוד, לעבוד ולהצליח!
ש: מה תנאי הקבלה לתוכנית כזאת?
ת: סטודנטים שרוצים להתקבל לתוכנית חייבים להיות אקדמאים בעלי תואר ראשון ומעלה. יש צורך להראות ניסיון תעסוקתי כל שהוא ולעבור מבחן ידע באנגלית TOEFL.
ש: ואיך משלבים את הלימודים והעבודה?
ת: הלימודים הם לימודי ערב ומאפשרים לעבוד במשרה מלאה בשעות היום. מדובר בד"כ על שני קורסים בסמסטר, 6 שעות לימוד שבועיות. התוכניות בנויה כך שהלימודים אף פעם לא יתנגשו בעבודה ואף פעם לא יפריעו לסטודנטים לנהל אורח חיים תקין.
ש: מי דואג לעבודה עבור הסטודנטים?
ת: תוכניות ה-work-study נותנות את כל שירותי המעטפת לרבות השמה לעבודה. כלומר, סטודנט המעוניין להירשם לתוכנית מקבל למעשה את כל העזרה והסיוע במעבר לארה"ב, החל מהרשמה לאוניברסיטאות והוצאת ויזה סטודנט בישראל, דרך קליטה בבית הספר בארה"ב וסיוע במציאת דיור, עד לקבלת אישורי עבודה והשמה לעבודה.
ש: זה נשמע יותר מדי טוב?!
ת: רשויות ההגירה האמריקאיות קבעו תקנות מאד ברורות לתוכניות work-study ולכן חייבים לתת מענה מקיף לסטודנטים זרים שמגיעים לארה"ב להשתלב בשוק העבודה, וזה כולל גם סדנאות מיוחדות שמכינות את הסטודנטים לעבודה במדינה חדשה, לרבות חובות וזכויות בשוק העבודה, קודים של לבוש והתנהגות, נושאי דת, הטרדות מיניות וכדומה.
ש: למה האמריקאים בכלל מעודדים תוכניות כאלה?
ת: האמריקאים מתמודדים עם גלים גדולים של הגירה בלתי חוקית וזאת למעשה אחת הדרכים שלהם להתמודד עם זה. כלומר, האמריקאים מעדיפים שסטודנטים בעלי השכלה ישתלבו באופן חוקי בשוק העבודה, מאשר זרים שנכנסים לארה"ב ועובדים באופן לא חוקי (לדוגמא: עגלות, הובלות), ולכן תחת תנאים מאד ברורים הם מאפשרים לסטודנטים זרים להגיע ולעבוד בארה"ב.
ש: מה עושים אחרי הלימודים?
ת: יש שתי אפשרויות:
א) לחזור לארץ עם תואר שני, ניסיון תעסוקתי בחברות אמריקאיות ואנגלית ברמה טובה מאד
ב) להישאר בארה"ב, לקבל אישורי עבודה קבועים ולהתקדם במקום העבודה או באופן עצמאי
ש: למי פונים לגבי פרטים נוספים והרשמה?
ת: סטודנטים בעלי תואר ראשון מוזמנים לתאם פגישה Ustudy
קישורים נוספים:
לימודים בארה"ב