|
|
|
יומן מסעבמהלך שהותי בגאנה עשיתי התמחות (בהתנדבות) בתחום זכויות האדם והמשפט לאחר שאתה נמצא תקופה מסוימת בארץ אחרת, ארץ זרה, שאורחותיה ומנהגיה אינם מוכרים לך לחלוטין, ולאחר שבמשך פרק הזמן הזה אתה מתוודע אט-אט, בהדרגה, מתוך למידה וסקרנות, למכניזם שבו הדברים מתנהלים, למניעים ולמאווים שעומדים בבסיס ההתנהגות האנושית באותה ארץ רחוקה, גם אם לא לאורך תקופה ארוכה, אתה עשוי לראות את ארצך שלך, מדינתך, ביתך, עצמך, מזווית ראייה אחרת במקצת, זווית שצל אחר נוצר דרכה, צילו של המקום בו ביקרת ואליו התוודעת. צילו של המקום האחר. לפני כשבוע שבתי מאותו מקום אחר - גאנה שבמערב אפריקה. ברצוני לשתפכם בכמה ממחשבותַי, תחושותַי ורשמַי בעקבות מסעי זה, שהיה ביקורי הראשון לאפריקה. במהלך שהותי בגאנה עשיתי התמחות (בהתנדבות) בתחום זכויות האדם והמשפט, במסגרת NGO בשם Projects Abroad Human Rights Center באקרה בירת גאנה. כמות החוויות עימן אני שב לישראל היא עצומה. תחושת הסיפוק, העשייה והתרומה גדולה לא פחות.
בבואך בשערי אקרה מציפה אותך, מתחתית כף רגלך ועד לקודקוד ראשך, תחושה של הלם מסוים והתרגשות אחד מיתרונותיה המרכזיים של ההתמחות שעשיתי, בא לידי ביטוי בכך שלאורך שהותי בגאנה התאפשר לי לחוות אותה פחות כתייר ויותר כ"מקומי". גרתי בביתה של משפחה מקומית (אם הבית - אישה קשוחה למדי כבת 80 - התעקשה שהיא mummy no. 2 שלי...). עבדתי מדי יום ביומו במשרד מקומי בחברת מקומיים וזרים, ואני חושב שהצלחתי לחוש את אורח החיים הגאנאי, ואולי אף יותר מכך - את הטבע האנושי המקומי - ממבטו של אדם שהוא חלק מהמקום לתקופה מסוימת ולא מבקר הזר לו לגמרי.
באמצעות גאנה גיליתי את אפריקה. דרך הצפייה בגאנה, צפיתי בכל אפריקה, ובפרט במערב היבשת, עד כמה שהדבר ניתן להאחדה. באפריקה קצב החיים הוא אחר. הזמן נע בטמפו משלו, נמרח, נמתח, נוזל, גולש, לא תמיד נוכח כגורם משמעותי, כגורם שיש לתת עליו את הדעת ולהיות כפופים לו, כפי שאנו כה רגילים באורח החיים המערבי שלנו. האדם באפריקה מתאים עצמו לקצב האיטי של הטבע. אין דבר הזר לו יותר מהרעיון המערבי ש"זמן הוא כסף". בגאנה פגשתי באפריקה של הפרא. פגשתי באפריקה של ההבטחות הגדולות שרובן לא תקוימנה, לפחות לא בעתיד הנראה לעין. עבודתי במסגרת מרכז זכויות האדם באקרה כללה, מסעות הסברה בקרב קהילות מקומיות ואנשי מפתח בכפרים ובעיירות והעלאת המודעות בקרבם לנושאים שונים בתחום זכויות האדם והמשפט הבינלאומי (בגאנה התוודעתי לתפקידן המכריע של זכויות האדם ככלי רב עוצמה בתחום הפיתוח הרחב יותר), וכן עיסוק בנושאים חוקיים בעלי זיקה מקומית-תרבותית, כגון מנהגי אבלות (שאינם אנושיים כלפי נשים אלמנות, שמצוות למשל לגלח את שיער ראשן ולשתות את מי האמבט בהם רחצו את גופת הבעל המת), אלימות במשפחה, העסקת ילדים, גידול וחינוך ילדים (הזכות לחינוך) והעברת ילדים ממקום למקום. בנוסף, עסקתי בתחומים הנוגעים לדיני העבודה (כגון עבודה מסוכנת במכרות, עיין ערך חילוץ הכורים בצ'ילה בימים האחרונים...) ולדיני המשפחה בגאנה (כגון מצבים בהם האדם נפטר מבלי להותיר אחריו צוואה, אשר נפוצים בגאנה שבה נהוגה מאוד הפוליגמיה). העבודה התאפיינה בגיוון רב וכללה ימים של מחקר (משפטי בעיקרו) וכתיבה במשרד. במהלכם הרגשתי לא אחת שאני מיישם את שלמדתי במסדרונות האוניברסיטה (הן במסדרונות הפקולטה למשפטים והן במסדרונות המחלקה ליחסים בינ"ל - מבלי לקפח אף אחד ממרצַי היקרים המכותבים למייל זה...). זאת, לצד ימים רבים של יציאה לשטח, איתור וניטור הפרות של זכויות האדם, מסעות הסברה וחינוך (community outreach) וכן הצעת פתרונות וסעדים והפניית הנפגעים לכתובות המוסמכות הרלוונטיות. בחלק מהמקרים, הפרויקטים נעשו תוך שיתוף פעולה עם מוסדות וארגונים רשמיים גאנאיים, כגון משרד המשפטים המקומי, וכן עם גופים בינלאומיים, כגון מטה ה-UNDP (United Nations Development Programme) באקרה. התגובות לעבודת השטח היו טובות וחיוביות ברוב הפעמים, אם כי לעיתים חשנו שעלינו לעדן את ההתבטאויות שלנו (הביקורתיות למדי מטבע הדברים) בפני הקהילות המקומיות או לבנות מערך הסברתי שיתקדם "מהקל אל הקשה" וייקח בחשבון את הרגישויות המקומיות, בייחוד בנושאים הקשורים לילדים ואופן גידולם המקובל בגאנה. בחלק מהפעמים, כאשר הקהילות עימן נפגשנו לא היו דוברות אנגלית (שהיא השפה הרשמית היחידה בגאנה), נזקקנו למתורגמן לשפות השבטיות המקומיות. תמיד ניסינו לבנות מערכי הסברה מעניינים ומגוונים כמה שיותר, אשר כללו שימוש באמצעים "דרמטיים", כגון משחקי תפקידים לשם העברת המסר.
באמתחתי עוד חוויות רבות מספור, אך אני חושב שאסתפק בכך לפעם זו.
אני שב ארצה בתחושות מעורבות. תחושה של סיפוק ותקווה לצד פיכחון כלשהו, שהוא כנראה בלתי נמנע לאחר ביקור באפריקה ומישוש מציאות החיים בה באופן כה בלתי אמצעי. לצערי, נוכחתי לדעת שהמצב בגאנה הרבה יותר גרוע, כמעט מכל בחינה שהיא, ממה ששיוויתי בדמיוני טרם הנסיעה. גאנה תישאר חרוטה בי עוד זמן רב. גאנה ואנשיה. גאנה ונופיה. גאנה וטבעה רב הפנים, רב הצבעים, רב החושים. גאנה והקסם שטמון בה ובתושביה.
למידע נוסף - פרוייקט זכויות אדם בגאנה
|
All rights reserved © Glimudim | Advertise with us | פרסום ב Glimudim | יצירת קשר | תנאי שימוש | הוסף למועדפים | מפת האתר |