|
|
סקירה על האפשרויות השונות
התמיכה הכלכלית שניתן לקבל לצורך לימודי MBA במוסדות המובילים בעולם כוללת מלגות והלוואות. מרבית הסטודנטים מממנים את לימודיהם באמצעות שילוב של מספר מקורות: חסכונות, הכנסות שוטפות (לאלה העובדים במקביל ללימודים), הלוואות ומלגות. באופן כללי מרבית מוסדות הלימוד - במיוחד הגדולים והיוקרתיים שבהם - מציעים לסטודנטים מלגות נדיבות והלוואות בתנאים נוחים. יש לזכור כי המלגות אינן רבות וקל יותר לקבלן בבתי ספר למנהל עסקים המדורגים במקומות ה-20-50 באירופה ובארה"ב.
המלגות המוענקות ע"י ביה"ס עצמו נחלקות לשני חלקים: מלגות מבוססות-צורך ומלגות מבוססות-כישורים.
מלגות מבוססות-צורך (Need-based scholarships) הזכאות למלגה מבוססת-צורך נקבעת על-פי מצבו הכלכלי של הסטודנט. מלגות מבוססות צורך ניתנות ברובם של המקרים לאזרחי המדינה בלבד (זהו המצב בארה"ב. בארצות אירופה מלגות כאלה ניתנות לעיתים לאזרחי האיחוד האירופאי כולו). באופן יחסי, מלגות מעטות בלבד ניתנות על בסיס צורך כלכלי, אך אין זה אומר שצריך להתעלם מהן. מלגות אלה מוענקות למועמדים המצהירים על קושי במימון הלימודים. הקריטריון לקושי כלכלי נקבע על ידי כל מוסד בנפרד ומשתנה בין מוסד למוסד. הקריטריון מתחשב בהכנסותיו של הסטודנט, חסכונותיו, נכסיו ולעיתים אף לוקח בחשבון את חסכונותיו ונכסיו של בן או בת הזוג.
מלגות מבוססות-כישורים (Merit-based scholarships) מלגות אלה ניתנות בעיקר על סמך כישורים והצטיינות, ומתבססות על הישגי העבר ופוטנציאל להצלחה בעתיד, והמועמד יודע על קבלתן בד"כ רק לאחר קבלתו ללימודים. מבחינת האוניברסיטה, מטרת המלגה היא להבטיח שמועמד מוכשר יקבל את הצעתה מול הצעות של אוניברסיטאות אחרות. המלגה מתבססת על כשרונו של המועמד ועל תרומתו הייחודית לתכנית בה הוא משתתף. לפיכך, סיכוייו של סטודנט בעל הצלחה מוכחת גדולים יותר: ועדת המלגות של מוסד הלימודים מתרכזת בבחינת פרמטרים מסוימים ומתרשמת בעיקר מניסיון מקצועי עשיר, ציונים גבוהים במבחן ה- GMAT וציונים גבוהים בלימודי התואר הראשון. אלו ישפיעו לחיוב על סיכוייכם לקבלת המלגה. עם זאת, בתי הספר בחו"ל שואפים לגוון את אוכלוסיית הסטודנטים ולהפוך אותה לבינלאומית ורבגונית ככל הניתן. כך, ועדת המלגות עשויה לעודד ולהעדיף נשים מוכשרות על פני גברים, או מועמדים בעלי מוצא אתני "מיוחד" יותר. במרבית המקרים שני הקריטריונים המשפיעים על הסיכוי לקבל מלגה מבוססת-כישורים הם: 1. חוזק המועמדות: חוזק המועמדות נקבע עפ"י התרשמות ועדת הקבלה מחיבורי ההרשמה, ההמלצות, קורות החיים, ציון ה-GMAT, ציוני התואר הראשון והראיון. ככל שהמועמדות חזקה יותר הסיכויים לקבלת מלגה מבוססת-כישורים גדולים יותר. 2. דירוג התוכנית: ככל שהתוכנית מדורגת גבוה יותר בדירוגים השונים, בד"כ יהיה קשה יותר לקבל בה מלגה מבוססת-כישורים, אם כי מלגות כאלה קיימות בכל המוסדות המובילים. ישנן מלגות מלאות גם בקורנל (מלגת פארק, לאזרחי ארה"ב), בוושינגטון-אולין (מלגת בוהם – המיועדת ספציפית לבוגרי הטכניון), בשיקגו (מלגת דניס ו. וג'יין ב. קרלטון - המיועדת לאזרחי ישראל בלבד. בכל שנה מוענקות 3 מלגות לסטודנטים מישראל, במיוחד כאלה ששירתו בצה"ל. המלגות הן בגובה שכר לימוד מלא לשנתיים, בתוספת סכום של 15,000$ בכל שנה. על מקבלי המלגה להתגורר בישראל במשך 5 שנים מסיום התואר), ב- LBS (מלגה לישראלים בגובה 12,000 ליש"ט), ב-MIT ועוד. אוניברסיטת מישיגן היא האוניברסיטה המבטיחה ביותר עבור הסטודנטים הישראלים בשל רמת ההשקעה בהם, המתבטאת במתן מספר שיא של מלגות. כמעט כל סטודנט ישראלי שהתקבל זכה לסיוע כלכלי בהיקף של 80%-20% משכר הלימוד.
בבתי-ספר רבים אין צורך להגיש בקשה מיוחדת לקבלת מלגה, כיוון שהערכת הזכאות מתבצעת אוטומטית עבור כל המועמדים. אם תימצא ראוי על פי האפליקיישן, תקבל אוטומטית הודעה על קבלת מלגה מבוססת-כישורים. בכמה בתי-ספר צריך לציין את הבקשה במסמכי האפליקיישן. באופן כללי, אתר בית-הספר וחוברת המידע הנשלחת מטעמו מכילים מידע מפורט על מלגות, וכדאי לקרוא אותם בעיון. כמו-כן, הסיכויים לקבל מלגה מצטמצמים לקראת סוף תקופת ההרשמה, ולכן אם נושא המלגה חשוב לכם, כדאי בדרך כלל להגיש את האפליקיישן מוקדם ככל האפשר בעונת ההרשמה.
מלגות והלוואות מגופים חיצוניים חוץ מבתי הספר עצמם, ישנם גופים ממלכתיים (שגרירויות, ממשלות), קרנות פרטיות ועמותות שונות שמציעים מלגות משלהם, בהתבסס על קריטריונים משתנים. קריטריונים אלו יכולים להיות למשל חברות בארגונים שונים, לאום, מוצא אתני, הישגים, רקע מקצועי או תחום התמחות. לכן, כדאי למועמדים לנסות לאתר את הקבוצות אליהן הם משתייכים: החברה בה הם עובדים, ארגון גג אליה החברה משתייכת, דת, קבוצת אתלטיקה, בוגרי צבא, חברות במועדונים וכו'. התאחדות הסטודנטים היהודים העולמית, למשל, מחלקת מלגות לסטודנטים יהודים. יש לברר עם כל ארגון או עמותה את התנאים המדויקים שבהם יש לעמוד לשם קבלת סיוע כספי וכן את הפרטים שיש להציג לשם קבלת הסיוע (טפסים, אישורים וכיו''ב). לדוגמא, הקונסוליה הבריטית מעניקה את ה- Chevening Scholarship שניתנת בכל שנה למספר ישראלים עבור לימודים בבריטניה. כדי לקבל את המלגה יש להגיש אפליקיישן הכולל בין השאר חיבור ושני ממליצים. הכתבה באדיבות www.aringo.co.il קישורים נוספים: ייעוץ ללימודים בחו"ל לימודי מנהל עסקים בארה"ב לימודי מנהל עסקים בבריטניה לימודי מנהל עסקים בקנדה לימודי מנהל עסקים באוסטרליה
|